Strid ström rapporter om döda i Tjetjenien

På tisdagen dog 14 människor av en bilbomb i norra Tjetjenien. Från landet kommer en aldrig sinande ström av rapporter om enstaka döda och försvunna. Samtidigt försöker de ryska myndigheterna att skapa en bild av att läget blir allt mer normalt.

När rysk polis skulle undersöka en bil exploderade den plötsligt. Av de 14 döda och mer än 20 skadade fanns fyra barn mellan 10 och 13 år, uppger sjukhuspersonal för ryska nyhetsbyråer.

Lång rad attacker
De intensivaste striderna i Tjetjenien pågår i den bergiga södern, men tisdagens attack skedde norrut i byn Znamanskoye, ett område som varit under rysk kontroll sedan det andra Tjetjenienkriget bröt ut 1999.

Attacken i Znamanskoye var en av de blodigaste på flera månader, men är bara en i en lång rad. Bara den senaste veckan har bland annat:

  • En polisman skjutits till döds.
  • En bilbomb skadat tio soldater i huvudstaden Groznyj.
  • Två så kallade rebeller skjutits till döds i staden Gudermes.
  • Det uppdagats att elva människor från byn Borozodinovskaya som försvann när ryska säkerhetsstyrkor sökte igenom byn, fortfarande är borta.
  • Under ett dygn mellan måndag och tisdag förra veckan tio ryska soldater dödats och 14 skadats.

Hur många gerillasoldater eller tjetjenska civila som dör får man sällan veta. Informationen från den av hårt kontrollerade regionen är selektiv och journalister får bara åka på strikt bevakade propagandaresor.

Vill stärka skyddet vid gränserna
Ryska myndigheter vill skapa en bild av ett normalt Tjetjenien. I förra veckan tillkännagav man att det blir val till det tjetjenska parlamentet i höst.

Den ryska presidenten Vladimir Putin vill stärka skyddet av de ryska gränserna. Detsamma sade han förra veckan i grannrepubliken Dagestan, som drabbats av en våg av attacker mot polis.

I klartext betyder det mer soldater till Tjetjenien och Dagestan.

Skyller på islamistisk terrorism
Det är också ett led i att president Putin envetet hävdar att roten till det som händer i Tjetjenien ska ses som något som kommer från andra länder. Han vill att Tjetjenien ska ses som en del i ett globalt krig mot islamistisk terrorism.

De ryska insatserna i Tjetjenien har dock kritiserats hårt för att allvarligt bryta mot mänskliga rättigheter.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se