Ny grundlag bakslag för irakiska kvinnor

Flera i den irakiska grundlagskommittéen hoppar av arbetet med att skriva en ny konstitution i Irak. Detta efter att tre medlemmar mördats på tisdagen. Samtidigt kommer uppgifter om att Iraks nya grundlag riskerar att bli ett kraftigt bakslag för landets kvinnor.

– De irakiska kvinnornas rättigheter ska inte behöva gå bakåt. Kommittén behöver bearbeta detaljerna i utkastet till den nya konstitutionen, menar Basma al-Khateeb, som är koordinator i Irak för Unifem, FN:s organisation för kvinnofrågor.

Det är tidningen New York Times, som kommit över ett utkast till Iraks nya konstitution, som presenterar uppgifterna.

Enligt utkastet kommer Iraks nya grundlag att lämna stort utrymme för Sharia, muslimsk religiös lag som bygger på Koranen.

Kvinnors rättigheter begränsas
Enligt den skulle en shiamuslimsk kvinna inte få gifta sig utan familjens tillstånd. Den man som vill skilja sig behöver bara upprepa sin önskan tre gånger. Likaså skulle kvinnans arvsrätt kraftigt begränsas.

När uppgifterna om det nya förslaget blev kända i Irak på tisdagen samlades runt 200 demonstranter i centrala Bagdad för att visa missnöje.

– Gårdagens lobbying var bra. Jag tror vi har fått fram till det internationella samfundet att de irakiska kvinnorna har stått för mycket i utvecklingen i landet. De har hållit emot de krafter som vill störta landet i inbördeskrig, säger Basma al-Khateeb.

Irak har sedan femtiotalet haft den kanske mest progressiva lagstiftningen för kvinnors rättigheter i hela Mellanöstern, även under Saddam-epoken.

Tidigare lagar riskerar strykas
Till den interimskonstitution som nu råder skrevs förra året in ytterligare lagar, som skulle stärka de irakiska kvinnornas situation.

Bland annat att det irakiska parlamentet skulle innehålla minst en fjärdedel kvinnor.

Hela denna del riskerar nu att strykas, ifall utkastet till den nya konstitutionen blir verklighet. Den 15:e augusti ska det irakiska parlamentet rösta om den nya konstitutionen.

Shamiram Demir
shamiram.demir@sr.se