Hög socker- och fetthalt i mat för barn

Uppdaterad 15:13
Majoriteten av de livsmedel som marknadsförs till barn är både sötare och fetare än livsmedel som riktar sig till vuxna. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm gjort.

Frukostflingor är en av de varor som riktas till barn. Sjuåriga Hardy Häman i Skellefteå vet vad han vill ha i frukosttallriken:

– Frosties! För de är goda.

Vem bestämmer vilka flingor ni ska äta hemma?

– Jag själv.

Tror du att de är nyttiga?

– Sådär, för det är så mycket socker i dem, säger Hardy Häman.

Chips är ett undantag
En undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm har gjort visar att livsmedel som riktar sig till barn är både sötare och fetare än varor som riktar sig till vuxna.

Undantagen är godis, läsk, chips, saft och glass – alltså varor som alla vet är söta eller feta.

Frukostflingor är det livsmedel som mest marknadsförs till barn i Sverige. Därefter hamnar mejeriprodukter som till exempel mjölkdrinkar, söta produkter även det.

– Företagen vet väl att barnen gillar sött och då marknadsför man söta produkter till barn, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen i Stockholm.

Energirik – annat ord för socker
Konsumentföreningen vill nu att företagen som marknadsför produkterna gör bättre näringsdeklarationer på förpackningarna. I flera fall skriver företagen att produkten är ”energirik”, vilket är ett positivare ord för socker.

– Det är honungspuffarna och kalaspuffarna och andra i den kategorin från olika varumärken som har det absolut största sockerinnehållet och lågt med kostfiber, säger Louise Ungerth.

I undersökningen har också en föräldrajury ingått och fått svara på frågor. Gruppen tyckte inte att feta och söta livsmedel ska få marknadsföras till barn.

Svårt att stå emot leksakstjat
Ungefär 80 procent av föräldrarna tyckte att det var dåligt att livsmedel säljs tillsammans med någon leksak.

– Barnen tjatar och det blir mer leksaken än flingorna som man vill åt. Jag har pratat med föräldrar som säger att barnen tjatar som tusan på att få samla en viss leksak i ett visst flingpaket, men de gillar inte flingorna, säger Louise Ungerth.

Linnea Lindberg, 9, äter flingorna Coco Pops.

– Jag tycker att de är goda för de smakar choklad, säger hon.

Tror du att de är nyttiga?

– Nää. Jag tror de innehåller lite som... godis.

Jessica Dhyr
jessica.dhyr@sr.se

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se