Trumps svärson får toppjobb

Donald Trumps svärson får toppjobb som rådgivare åt den tillträdande presidenten. Men det finns juridiska frågetecken som måste rätas ut.

35-årige Jared Kushner kommer att bli presidentens rådgivare, bland annat med inriktning på Mellanöstern och handelsavtal. Beskedet kommer inte oväntat. Kushner har varit en inflytelserik om än diskret gestalt i Trumps närmaste krets under valrörelsen.

Frågan är om utnämningen står i strid mot en lag mot nepotism som infördes på 1960-talet sedan John F Kennedy utsett sin bror till justitieminister. Att utse släktingar till regeringsposter har sedan dess varit uteslutet, men Trumps rådgivare har tidigare antytt att andra jobb i Vita huset inte stoppas av lagen.

"Mr Kushner tänker följa federala etiska lagar, och vi har samrått med Office of government ethics (OGE) angående de steg han tänker vidta", säger Kushners advokat till tv-bolaget NBC.

OGE är ett oberoende organ som ska kontrollera att regeringen följer etiska lagar och riktlinjer.

Kushner, gift med Trumps dotter Ivanka sedan 2009, är precis som svärfar fastighetsmagnat men även tidningsutgivare. Han kommer att avgå från posterna som chef för Kushner Companies och ansvarig utgivare för New York Observer. Kushner drar sig också ur sina affärsintressen i Thrive Capital, 666 Fifth Avenue och alla företag med kopplingar i utlandet.

Ivanka Trump, som likt sin make varit anställd som rådgivare åt fadern, kommer inte ta något jobb i Vita huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista