Rikstrafiken får kritik från RRV

Rikstrafiken har statens uppdrag att köpa in båt- buss- tåg- och flygtrafik så att det finns kommuniktioner även på sträckor som inte är lönsamma. Myndigheten får nu kritk från riksrevisionsverket (RRV) som granskat Rikstrafikens upphandlingar.
- Vi har kommit fram till att Rikstrafiken inte följer Lagen om offentlig upphandling i viktiga delar, säger Kurt Öberg som är enhetschef på RRV. Rikstrafiken har en budget på närmare 800 miljoner per år för att köpa in trafik. Det handlar bland annat om båttrafiken till Gotland, busstrafik i Norrland och ett antal tågsträckor. Resenärerna är inte tillräckligt många för att det ska bli lönsamhet, och Rikstrafikens uppgift är att till lägsta möjliga kostnad för staten upprätthålla bra kommunikationer. Men enligt Riksrevisionsverket har det alltså inte gått rätt till vid upphandlingarna. Framförallt handlar det om bristande dokumentation. Rikstrafiken har inte haft ordning på sina papper. Och det kan få dyrbara konsekvenser för skattebetalarna. - I förlängningen kan det innebära att de leverantörer som känner sig förfördelade kan komma att begära skadestånd, säger Kurt Öberg Och på Rikstrafiken tar man åt sig av kritiken från RRV. - vi instämmer i de punkter där det riktas kritik mot oss. Det handlar framför allt om hur vi dokumenterat upphandlingarna och förutsägbarheten i upphandlingsprocesserna, säger Kjell Dahlström, generaldirektör för Rikstrafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".