Bilden visar påve Franciskus på gräsmatten på Swedbank stadion, Malmö, omgiven av säkerhetsvakter. Inför mässa som hölls på stadion den 1 november 2016. Foto: Jonas Ekström/TT.
Påve Franciskus hälsar på deltagarna i mässan på Swedbank stadion. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Polisbevakning under påvens besök billigare än för Obama

Ekonomichef: Vi kunde inte förutse kostnaderna
1:29 min

Polisinsatserna under påven Franciskus besök i Sverige i höstas kostade 15,3 miljoner kronor extra. Lite billigare än när president Obama var här.

Den första sammanräkningen som har gjorts av polisens extrakostnader för bevakningen under påvens besök den 31 oktober och 1 november förra året har nu gjorts. Det blev 15,3 miljoner kronor. Enligt Monica Hallberg, ekonomichef på polisens Region Syd var kostnaderna mycket svåra att beräkna i förväg.

– Det var oerhört svårt att göra någon beräkning på merkostnaderna. Förutsättningarna ändrades i flera omgångar. Jag tror att vi inte kunde förutse kostnaderna egentligen, säger Monica Hallberg.

Det var många platser som polisen skulle bevaka och säkra under påvens besök. Den 31 oktober deltog han i en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan i Lund, till minne av reformationen. Efter den åkte han till Malmö Arena för ett evenemang där och dagen efter, den 1 november höll påve Franciskus en mässa på Swedbank stadion i Malmö. Natten tillbringade han privat i byn Igelösa utanför Lund.

Som mest var 1 000 poliser i tjänst samtidigt, med allt från bevakning till analyser av terrorhot. Det sattes upp stora avspärrningar, framförallt i Lund. Staketen blev en dyr post. De kostade sex miljoner kronor att hyra.

Påvens besök kostade nästan lika mycket som bevakningen när president Obama besökte Sverige 2013. Det besöket kostade 16,4 miljoner kronor extra. Det mesta av de 15,3 miljoner kronor som polisen fått i extrakostnader kommer Region Syd att få stå för själva. Pengarna tas inom den vanliga budgeten.

– I efterhand är det alltid lätt, precis som vid fotbollsmatcher att säga: "Hände det ingenting, ja, då hade vi för mycket personal". Men skulle det hända någonting, krävs det en viss bemanning. Och det kostar, säger Monica Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".