Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nu kan det bli lättare för narkomaner att få tag på rena sprutor.
Nu kan det bli lättare för narkomaner att få tag på rena sprutor. Foto: Stian Lysberg Solum

Narkomaner får lättare tillgång till rena sprutor

Uppsalas regionråd: Tråkig och moraliserande debatt kring det här
2:11 min

Kommuner ska inte få stoppa landsting och regioner från att införa sprutbyten. Det röstades igenom i riksdagen i dag.

Malena Ranch, Miljöpartiets Regionråd i Uppsala, tror att lagförändringen kommer få fler sprutbytesmottagningar att öppna i Sverige.

– Jag tycker det är jättebra att det blir en förändring i den lagen. Det här är något vi har sett i vissa delar av landet att kommuner faktiskt har blockerat landstings vilja att införa evidensbaserade smittskyddsåtgärder. Det är konstigt, säger Malena Ranch.

I dag klubbades lagen igenom i riksdagen. Kommuners rätt att genom veto stoppa landsting och regioners öppning av sprutbytesmottagningar försvinner.

I Uppsala införde man en mottagning för sprutbyten i november. En process som tagit tid både på grund av praktiska hinder men även osäkerheten kring frågan.

– Det har varit en ganska tråkig och moraliserande debatt kring det här som också har skadat frågan. Det här är en åtgärd som rekommenderas av flera tunga myndigheter. Vi har även sett positiva effekter från de sprutbytesverksamheter som har införts i Sverige och andra länder, säger Malena Ranch.

Uppsala är en av flera regioner som har ett nystartat sprututbyte. Även Jönköping och Växjö finns och sedan tidigare Kalmar och Stockholm. I Malmö har sprutbyten funnits längst, sedan slutet på 80-talet. Mikael Malm på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tror att sprutbyten snart kommer finnas i ännu fler regioner.

– Man är mer benägen att tro på sådana här skadereducerande insatser. Jag tror också att det har skett en utveckling de senaste åren som troligtvis kommer göra att vi ser en utökad tillgång till sådana här verksamheter, säger han.

Hur rimmar det här beslutet med Sveriges restriktiva narkotikapolitik?

– Det här är inte missbruk- eller beroendevård i första hand utan det är smittskyddsåtgärder för att förhindra smittan av HIV och hepatit. Så det där behöver man skilja på. Det här behöver inte innebära att vi behöver släppa på den restriktiva narkotikapolitiken.

– Men det kan också ha den effekten att missbruk och beroendeproblematik blir mindre stigmatiserande, öppnar upp för att öka tillgängligheten till sådana här verksamheter, säger Mikael Malm på SKL.

Lagen börjar gälla 1 mars i år.

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".