LO kritiseras för förslag mot svartjobb

LO vill avskaffa straffet i utlänningslagen för dem som arbetar illegalt i Sverige, och kräva skadestånd från arbetsgivarna. Det skulle minska efterfrågan på illegal arbetskraft, tror LO. Men Abraham, som arbetar illegalt i Sverige, tror snarare att systemet skulle utnyttjas av arbetstagarna.

Abraham tycker att LO:s förslag om att låta arbetsgivarna betala skadestånd till illegala arbetare har stora brister.

”Systemet kan utnyttjas”
Ett sådant system kan utnyttjas av dem som jobbar illegalt i Sverige för att pressa pengar av arbetsgivarna, eftersom de som jobbar illegalt inte får något straff, säger han.

Från LO:s sida motiverar man förslaget med att skadestånden minskar den ekonomiska vinsten för de arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft.

– Det skulle innebära att risken för arbetsgivare som utnyttjar den här situationen ökar, och då minskar efterfrågan på illegal arbetskraft. Det är arbetsgivare som anlitar illegal arbetskraft som ska drabbas av straff, inte den illegala arbetskraften, säger Erland Olauson, som är avtalssekreterare på LO.

Enligt LO arbetar i dag mellan 10 000 och 50 000 personer illegalt i Sverige.

Vill hjälpa folk från hemlandet
Leticia är en av dem som anlitar illegal arbetskraft. Hon säger att hennes incitament inte är av ekonomisk karaktär, utan att hon vill hjälpa folk som kommer från hennes hemland. Leticia säger att hon är besviken på förslaget.

– Om det kan bli så att de kommer straffa arbetsgivare som anställer svartjobbare, då kommer jag sluta med det. Men jag tycker synd om de som har arbetat hos mig, för de kommer få svårt att leva här, och svårt att försörja sina familjer i hemlandet, säger Leticia.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Jeanina Santiago, Radio Stockholm
jeanina.santiago@sr.se