USA-expert "förundrad" över Trump

Donald Trump gav ett mycket aggressivt intryck när han höll sin första presskonferens efter presidentvalet, anser Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Intrycket var att han pratade som om valkampanjen fortfarande höll på. Han upprepade flera av sina slagord och sin kritik mot sin motståndare, Hillary Clinton, och mot den nuvarande administrationen.

– Han var fortfarande på ett slags kampanjhumör. Det vanliga är ju att en inkommande president som blivit vald och som ska installeras höjer sig över partipolitiken, men det gjorde han inte, säger Åsard till TT.

Det var Trumps första presskonferens efter valet den 8 november i fjol. Och han tog upp, och fick frågor om, en mängd ämnen. Något av det som avverkades var hur han som president ska isoleras från den affärsverksamhet hans söner nu tar över, hur hans administration ska skapa fler jobb och om hur muren längs mexikanska gränsen ska byggas och finansieras.

Åsard kallar presskonferensen "extraordinär". Inte minst rör det Trumps fortsatt totala sågning av landets underrättelseorgan, som CIA, FBI och NSA.

– Man undrar ju vilket samarbete de kommer att ha i framtiden. Det är ju dem han måste luta sig emot framöver när han ska fatta beslut som berör nationell säkerhet och kriser i olika delar av världen, säger Åsard.

Donald Trump sade också att han tror att Ryssland låg bakom hackningen av Demokraternas datasystem under valkampanjen.

Men, tillade han flera gånger, USA hackades också av flera andra länder  och Demokraterna själva hade mycket dåligt skydd mot intrång, underströk Trump.

– Jag fortsätter att förundras över hur lätt han tar på det här, säger Åsard.

Han reagerade också starkt på Trumps fortsatt våldsamma angrepp på etablerade medier, som tv-bolaget CNN.

– Farhågan är ju att han kommer att porta nyhetsorganisationer och reportrar han inte tycker om. Det blir förhoppningsvis inte så, men det här är ett varningstecken i den riktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista