Tyskland vill bli Iraks ledande handelspartner

Medan man diskuterar biståndet till Irak i Jordanien satsar Tyskland på att återta sin roll som ledande handelspartner med Irak. Så var det för 20 år sedan och så kan det bli igen, tror Alexander Hoeckle vid utrikeshandelskammaren i München.

För 20 år sedan var Tyskland Iraks ledande handelspartner, och nu strävar man efter att bli det igen, säger Alexander Hoeckle.

I veckan är ungefär 500 irakiska och tyska affärsmän samlade till en handelskonferens i München under sträng säkerhetskontroll. Flera irakiska ministrar deltar också.

Bygga upp vattenförsörjning
Irak behöver först och främst bygga upp vattenförsörjningen. 80 procent av Iraks dricksvatten tas ur Tigris, som är en av världens smutsigaste floder.

Många irakier lider av njurproblem och diarréer beroende på dåligt vatten.

Avloppssystem och vägar, men också brandstationer är andra exempel på sådant som behövs i Irak.

Den tyska exporten till Irak var ifjol värd omkring 40 miljarder kronor. Irak har pengar tack vare oljan, och Tyskland vill gärna konkurrera om kommande projekt.

Men än så länge är läget så farligt i Irak att få företag skickar personal dit.

Risker i Irak tonas ned
Faran med att etablera sig i Irak tonas ned av Adel Saidely, som är affärsman med företag i byggbranschen i både Bagdad och München. Han säger att europeiska företag kan göra mycket med hjälp av irakiska partners.

Även om riskerna i Irak är det stora hindret för att komma igång med många projekt, så bidrar fungerande infrastruktur, som säker el och vattenförsörjning, till att irakierna kan känna hopp om livet.

Det kan i sig bidra till att minska den frustration som kan vara grogrund för attentat, säger Alexander Hoeckle.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se