Politisk kris kan väcka gammal fiendskap till liv

1:43 min

Nordirland har hamnat i en djup politisk kris.

Den biträdande ledaren för det regionala parlamentet har avgått, och det republikanska partiet Sinn Fein tycks vara fast beslutet att tvinga fram ett nyval.

Det komplicerar ytterligare processen kring Storbritanniens utträde ur EU.

Under de här förhållandena, kommer premiärministern att skjuta upp utträdesansökan ur EU?

Det frågade den biträdande ledaren för det skotskanationalistpartiet SNP Angus Robertson, i det brittiska parlamentet i går.

Han avsåg den politiska krisen i Nordirland, där hela det regionala politiska systemet förlamats efter det att den biträdande ledaren för det regional parlamentet, Martin McGuinnes avgått.

McGuinnes tillhör det republikanska partiet Sinn Fein. Formellt handlade avgången om en tvist om hur ett bidrag till förnyelsebar energi har hanterats.

Men i praktiken innebär avgången att Nordirland nu saknar politisk ledning, eftersom den känsliga politiska situationen bygger på ett delat ledarskap mellan de två stora partierna, republikanska Sinn Fein och det demokratiska unionistpartiet DUP.

Om Sinn Fein inte utsett en efterträdare senast måndag, så kommer det att bli nyval. Och partiet förklarade efter ett möte i går, att det föredrar nyval.

Det här innebär bland annat, att Nordirland saknar ett fungerande politiskt system under perioden då Storbritannien ska slå fast hur utträdet ur EU ska gå till.

Och Nordirland röstade, precis som Skottland, med stor majoritet nej till att lämna EU.

EU-utträdet riskerar att väcka de gamla motsättningarna till liv mellan Republikaner och unionister, eftersom det kan leda till en bevakad gräns mellan Nordirland och republiken Irland.

Premiärminister Theresa May sa, att hon ser med stort allvar på situationen, men att hon inte är beredd att försena utträdesprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista