Svenska pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt högre inflation

"Glädjande nyheter för Riksbanken"
1:56 min

Konsumentpriserna stiger nu i en högre takt än på flera år. I december steg priserna i årstakt med 1,7 procent och ligger alltså väldigt nära Riksbankens mål på 2 procent och Anna Breman, chefsekonom på Swedbank tror att detta glädjer Riksbanken:

– För Riksbanken är ju det här en siffra som tyder på att inflationen är på väg åt det hållet som de vill. Att det är lite starkare än väntat, det är ju goda nyheter för dem, ofta låg den ju under deras förväntningar.

Den här gången var Riksbankens egen prognos alltså något lägre än Statistiska centralbyråns.

SCB:s siffror visade att inflations-takten steg till 1,7 procent i december, jämfört med 1,4 procent i november, och med ett annat mått, med fast ränta, så steg inflationstakten till 1,9 procent i december.

Det är den högsta noteringen på sex år.

Det som drog upp inflationen i december var framförallt högre priser på bensin och diesel, på resor och på livsmedel.

Och även om inflationen blir något lägre, så är en högre allmän prisnivå, med på sikt också högre räntor något som konsumenterna nu får vänja sig vid, säger Anna Breman :

– Priserna håller på att gå upp i Sverige. Det är ingen hög inflation, det är fortfarande under målet. Men det är inte som det var för ett par år sedan, där vi hade noll inflation. Utan inflationen är på väg upp mot två procent igen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".