Margot Wallström kritisk mot förslag om flyktingavtal

1:31 min

I går varnade Maltas premiärminister, som är ny ordförande i EU, för att en ny flyktingkris väntar i vår och att EU därför snabbt måste teckna ett avtal med Libyen.

Utrikesminister Margot Wallström är kritisk.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tror inte att ett sånt flyktingavtal skulle fungera.

– Man ska vara väl medveten om problemen. Här handlar det ju om vilka det är som vi sluter avtal med.

– Än så länge finns inte den politiska stabiliteten som gör att det är så enkelt att bara upprätta ett avtal och sen tror man att båda parter ska hålla sin del av det avtalet, utan man måste först få mer stabilitet där innan man kan skriva avtal, säger Margot Wallström.

Förra året kom det över 180 000 båtflyktingar till Italien från Libyen och fler väntas de kommande månaderna när vädret blir varmare.

Italien har i veckan som första EU-land åter öppnat sin ambassad i Libyen och tecknat ett samarbetsavtal med den FN-stödda libyska regeringen kring migration. Italien ska bland annat hjälpa till att kontrollera Libyens södra gräns mot länder som Niger, Tchad och Mali.

Och nu vill alltså EU:s nya ordförandeland Malta att övriga EU ska följa efter.

Maltas premiärminister Joaseepth Muscat vill att EU:s militära insats i Medelhavet, Operation Sophia, ska börja patrullera inne på libysk vatten för att stoppa flyktingbåtar. Och han menar att EU:s flyktingavtal med Turkiet, kan stå stå modell för ett EU-avtal även med Liben och andra länder i Nordafrika. Turkiet får pengar av EU för att att tillbaka flyktingar som tar sig därifrån till Grekland.

Men Sveriges utrikesminister Margot Wallström varnar för en sån jämförelse. 

– Det är ju inte Turkiet, utan det är mycket oroligt på olika sätt i Libyen just nu, säger Margot Wallström.