Fredssamtal om Cypern avslutade

2:07 min

I dag avslutades en vecka av historiskt viktiga samtal om en återförening av den delade ön Cypern.

Men positiva signaler från tidigare i veckan grusades delvis i dag av uttalanden från Turkiets president Tayyip Erdogan om att den kontroversiella turkiska militära närvaron på ön kommer att bestå. 

– Turkiet kommer att stanna på Cypern för alltid, ska Turkiets president Tayyip Erdogan enligt flera nyhetsbyråer ha sagt när han i dag kommenterade fredssamtalen som pågått i Geneve i veckan.

Att de omkring 30 000 turkiska soldater som finns på norra Cypern ska lämna ön har hela tiden varit ett krav från både Greklands och den grekcypriotiska sidan och i dag sade Greklands utrikesminister Nikos Kotzias att en förutsättning för ett avtal är att den turkiska ockupationen upphör.

Cypern har varit ett delat land sedan 1974 då turkisk militär invaderade norra delen av ön som ett svar på att militärjuntan som då styrde i Grekland ville göra hela ön till grekiskt land. Tusentals människor tvingades lämna sina hem och har inte kunnat återvända sedan dess och därför var det historiskt när den turk- och den grekcypriotiske ledaren tidigare i veckan utbytte kartor med förslag på hur en framtida gemensamt styrd ö ska se ut.

I dag fortsatte den grekcypriotiske presidenten Nicos Anastasiades att hävda att förhandlingarna i Geneve har varit framgångsrika och att en lösning på den över 40 år långa konflikten är inom räckhåll.

– Om Turkiet inte var villigt att samarbeta skulle de inte sitta med vid förhandlingsbordet, sade han.

I går anslöt sig utrikesministrarna för Cyperns så kallade garantinationer – Grekland, Turkiet och Storbritannien – till förhandlingarna i Geneve. Nästa vecka ska ett tekniskt förhandlingsteam ta vid och först när en lösning är verkligt nära väntas ländernas regeringschefer mötas.

Men även om man når en politisk lösning är det i slutändan det grek- och det turkcypriotiska folket som i varsin folkomröstning ska säga ja eller nej till en återförening. Senast det hände röstade turkcyprioterna ja medan grekcyprioterna röstade nej.

Cypern gick med i EU 2004 men det är i praktiken bara den södra, grekcypriotiska delen av ön som är en fullvärdig medlem medan den norra, turkcypriotiska delen har blivit allt mer beroende av Turkiet – inte minst ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista