Olika åsikter mellan Trump och hans nominerade

1:55 min

Flera av dem som Donald Trump nominerat till centrala poster i USA:s nya administration är oense med honom om viktiga delar av politiken. Det visar den första veckans utfrågningar i senaten.

Donald Trump själv har noterat att hans nominerade inte tycker som honom. I en tweet tidigt i morse skrev han att han vill att de ska ha egna åsikter och inte dela hans.

Flera av de nominerade ser Ryssland som ett hot och har mer förtroende för underrättelsetjänsten än Donald Trump.

Det finns andra viktiga åsiktsskillnader. Donald Trump vill riva upp kärnenergiavtalet med Iran. Den föreslagna försvarsministern James Mattis, som sa att han ser Iran som ett hot i Mellanöstern, sa att USA måste respektera ingångna avtal.

– Det är inte ett perfekt avtal, men när USA ger sitt ord ska vi hålla det, sa Mattis.

Mattis är också mot att använda skendränkning som förhörsmetod, en modell som Trump försvarat. Han vill använda värre saker sa han i kampanjen.

I utfrågningarna har hans förslag som chef för underrättelseorganisationen CIA, Michael Pompeo, sagt att han inte kommer att lyda en eventuell order om att CIA ska tillämpa skendränkning igen.

– Absolut inte, svarade Pompeo som inte trodde att en sån order kommer från president Trump.

Ett av Donald Trumps tydligaste vallöften är att bygga en mur mot Mexiko. Hans förslag som inrikesminister med ansvar för landets säkerhet, John Kelly, tonade ner betydelsen av en mur för att möta brottslighet och narkotikatrafik. Han sa att den inte kommer kunna byggas i brådrasket.

Donald Trump har sagt att USA ska dra sig ur klimatavtalet från Paris och kallat global uppvärmning en bluff, men hans förslag till utrikesminister, Rex Tillerson sa i senaten att det krävs globalt samarbete i klimatfrågan och de hot klimatförändringarna leder till.

Tillserson vill inte stoppa muslimer från att resa in i USA och det vill inte den tilltänkta justitieministern Jeff Sessions heller. Inreseförbudet var ett tidigt förslag från Donald Trump som sedan dess modifierat det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista