Chicagopolisen kritiseras för våld och diskriminering

1:31 min

I USA får polisen i Chicago svidande kritik av det amerikanska justitiedepartementet för det sätt som en del av stadens poliser bedriver polisarbete, mot en del av dess invånare.

På plats i Chicago konstaterade justitieminister Loretta Lynch att det bland stans poliser finns ett mönster av övervåld som står i konflikt med den amerikanska konstitutionen, och att det på ett oproportionerligt sätt drabbar icke-vita medborgare.

Justitiedepartementets utredning av poliskåren i USA:s tredje största, och mest våldsbrottsplågade stad, kom efter ännu en uppmärksammad filmsekvens av ännu en ung svart man som skjuts till döds av ännu en vit polis.

Tonårskillen Laquan McDonald sköts ihjäl med 16 skott medan han gick för sig själv på en gata, polisens egen film av händelsen gömdes länge undan av myndigheterna, och när den väl dök upp orsakade den samma slags raseri som likartade fall av dödligt polisvåld i Ferguson, Cincinatti och New York gjort de senaste åren.

Därefter kom samma slags utredning som i stad efter stad i USA visat ingrodda mönster av det som det amerikanska justitiedepartementet klassar som olagligt polisövervåld som oftare drabbar afro- och latinamerikaner än andra medborgare.

Justitieminister Lynch sa bland annat också att den vålds- och tystnadskultur som konstaterats bland vissa Chicagopoliser inte bara drabbar vanliga medborgare, utan också den stora majoritet poliser som varje dag riskerar sina liv för att på bästa sätt tjäna och skydda Chicagos invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista