Pengar från USA viktig inkomstkälla för Guatemala

2:12 min

I Guatemala i Centralamerika är spänningen stor inför Donald Trumps tillträde som president i USA. Det fattiga landet är oerhört beroende av de pengar som guatemalaner i USA skickar hem.

Frågan är hur det ska bli framöver om Trump sätter stopp för migrationen söderifrån. Vår migrationskorrespondent Alice Petrén har träffat Guatemalas arbetsmarknadsminister Leticia Teleguaro.

– Pengarna som skickas hem från USA utgör Guatemalas största inkomstkälla, säger arbetsmarknadsminister Leticia Teleguaro och preciserar att beloppen stiger för varje år.

– 2015 kom ungefär 55 miljarder kronor hit från USA och 2016 hade beloppet ökat till cirka 63 miljarder, vilket motsvarar 11-12 % av Guatemalas ekonomi, säger Leticia Teleguaro.

Guatemala är rikt på mineraler, guld, silver, koppar, zink och har även olja. Men inkomsterna fördelas extremt ojämlikt.

En liten elit tar hand om det mesta, medan över hälften av invånarna här är fattiga och undernärda. De allra mest åsidosatta tillhör ursprungsbefolkningen som ofta lever på landsbygden och i bergen.

Arbetsmarknadsministern tillhör själv mayafolket och tar emot i traditionell dress men med sylvasst högklackat i orange mocka.

Här är ont om jobb, men exakt hur stor arbetslösheten är, lyckas ansvarig minister inte svara på, trots att jag upprepar frågan flera gånger.

Konsekvensen är att två miljoner guatemalaner tagit sig norrut, legalt eller illegalt och att deras inkomster är oerhört viktiga.

– Baksidan av migrationen är splittrade familjer och stora sociala problem, fortsätter Leticia Teleguaro.

Hon hoppas därför att USA och Donald Trump ska fortsätta att satsa pengar på utvecklingsprojekt i Guatemala och som kan vara alternativ till att lämna landet.

– Men det vore oklokt att gissa vad den nye presidenten kommer att besluta, säger arbetsmarknadsminister Leticia Teleguaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista