Ordkriget mellan Trump och CIA trappas upp

2:04 min

USA:s tillträdande president Donald Trump har i natt öppet ställt frågan om det är den avgående CIA-chefen John Brennan som läckt uppgifter om Trump till medierna.

Frågan kom efter att CIA-chefen ifrågasatt Trumps förståelse av Ryssland, och också kritiserat honom för hans sätt att uttrycka sig.

CIA-chefen John Brennan tror helt enkelt inte att USA:s nästa president, Donald Trump, helt och fullt förstår vidden av Rysslands kapacitet, intentioner och agerande runt om i världen. Det sa han i en stort uppmärksammad intervju med tevekanalen Fox News i går.

Av nattens twittrande att döma har Brennans slutsats – att Trump har en begränsad förståelse av de ryska avsikterna – provocerat den blivande presidenten ordentligt.

Förutom att raljera över uttalandet, frågar Trump om det rent av är CIA-chefen själv som är läckan bakom de obekräftade uppgifter som spreds förra veckan. Uppgifterna gällde att ryssarna skulle ha komprometterande uppgifter om Trumps affärs- och privatliv – och därmed en hållhake på honom.

I samma tweet kritiserar Trump samtidigt och för första gången med kraft både Rysslands militära inblandning i Ukraina, annekteringen av Krim och den ryska kärnvapenarsenalens storlek.

– Not good! Inte bra!, twittrade Trump om alltihop, i vad som ser ut som en nyfunnen samsyn med CIA kring det ryska agerande som han hittills inte kritiserat lika hårt som han nu gör.

John Brennan lämnar CIA samtidigt som Donald Trump svärs in som president. Möjligen är det därför Brennan är så pass frispråkig i intervjun, där han också varnar för den "spontanitet", som CIA-chefen kallar det, som Trump uppvisar i exempelvis utrikespolitiska frågor.

– Denna spontanitet går inte så bra ihop med USA:s säkerhetspolitiska intressen, säger CIA-chefen, och tillägger att Trump, som om några dagar blir USA:s president, och därmed världens mäktigaste person, måste vara ytterst disciplinerad när det gäller vad han säger offentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista