Stor uppmärksamhet för Trumps uttlande i Tyskland

2:39 min

Donald Trump rasar mot Angela Merkels flyktingpolitik. 

I en tidningsintervju kallar den tillträdande presidenten förbundskanslerns politik för ett "katastrofalt misstag". 

Något som rört upp starka känslor i Tyskland.

Det var i en intervju i den tyska tidningen Bild som Donald Trump gick till angrepp mot landets flyktingmottagande.

Han kallade Angela Merkels politik för ett katastrofalt misstag. Ekots korrespondent i Berlin Daniela Marquardt, säger att uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och förundran i Tyskland.

– Man försöker ju intensivt att förstå vad det är som driver Trump och vilken politik han kommer driva framöver. De här uttalandena tillskrivs framförallt hans yviga stil och hans sätt att kasta dramatiska omdömen omkring sig.

Daniela Marquardt påminner om att det inte är första gången som Trump uttalat sig i flyktingfrågan. 

– Han uttalade sig ju under den amerikanska presidentvalskampanjen om flyktingpolitiken och beskrev den som sinnessjuk och nu upprepar han kritiken mot att Tyskland tog emot många asylsökande under 2015, ett katastrofalt misstag som han kallade det, säger Ekots korrespondent.

Men i samma intervju hyllar han Merkel ledare?

– Ja. Bortsett från kritiken säger han att han tycker om Merkel, att han respekterar henne, att han inte känner henne, inte har träffat henne och han beskriver Merkel som Europas i särklass viktigaste ledare.

Donald Trump fick också en fråga om vem han har störst förtroende för Angela Merkel eller Rysslands president Vladimir Putin.

– Till att börja med så har jag förtroende för båda, sedan får vi se hur länge det håller, säger han i intervjun.

Trump säger också i intervjun med Bild att försvarsalliansen Nato är överspelad. Något som Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier uttalade sig om efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

– Han hävdade att Trumps uttalande sprider oro och osäkerhet. Han var väldigt bekymrad över detta, säger Daniela Marquardt.

Men det Trump sa som kanske har fått allra störst uppmärksamhet i Tyskland är vad han sa om strafftullar och att det kommer att bli höga tullar i USA på BMV-bilar som är byggda i Mexiko, något som BMV har planer på.

– Tysklands näringsminister Sigmar Gabriel tycker att amerikanerna skulle börja bygga lite bättre bilar istället för att hota med tullar, säger Daniela Marquardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista