Mycket stark halvårsrapport för Ericsson

Telekombolaget Ericsson kom på torsdagen med en mycket stark kvartalsrapport. Både resultat och försäljning var bättre än analytikerna hade väntat.

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg är nöjd.

– Jag är stolt över det vi har åstadkommit i den här tuffa branschen. Jag är stolt över våra anställda. Vi arbetar hårt för framgångarna.

På presskonferensen på Ericssons huvudkontor i Kista i norra Stockholm på torsdagen gick Ericssons vd Carl-Henric Svanberg igenom hur det går för bolaget i olika delar av världen.

CEMA-regionen går bäst
Den så kallade CEMA-regionen, Centraleuropa, Mellanöstern och Afrika, har vuxit till Ericssons största marknad, främst eftersom att priserna har gått ner, vilket har gjort att allt fler har råd att köpa och ringa i mobil.

Den allra snabbast växande marknaden är Nordamerika, med en tillväxt på 31 procent jämfört med förra året.

Den region där det går sämst, eller åtminstone minst bra, är Västeuropa.

Nyanställler inte
Men totalt sett var det alltså en mycket nöjd VD som kunde konstatera att både resultat och försäljning var bättre än vad de flesta analytiker hade gissat i förväg.

Men trots att Ericsson går bra, verkar det vara försiktigt vad gäller nyanställningar. Under det senaste kvartalet har endast 200 personer anställts i Sverige, i första hand är det specialiserade civilingenjörer som får jobb.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se