Amnesty varnar för övervakningssamhället

2:25 min

Människorättsorganisationen Amnesty International slår nu larm om att ett grundläggande skifte skett i Europa vad gäller synen på mänskliga rättigheter.

Amnesty International har gått i genom anti-terrorlagstiftning i 14 EU-länder. Sverige ingår inte i den gruppen men organisationen betonar att liknande åtgärder finns i nästan alla EU-länder. Ett exempel är att Frankrike efter terrorattackerna i Paris i november 2015 fortfarande har undantagstillstånd. Anne Ramberg är generalsekreterare på Svenska Advokatsamfundet.

– Det kan man kanske försvara, under en kort period. Men vad som händer är att den blir permanent. Väldigt mycket av terrorlagstiftningen införs på prov och sägs vara tillfällig, men blir nästan regelmässigt permanent, säger Anne Ramberg.

Amnesty International drar sig inte för att göra jämförelser med George Orwells nästan 70 år gamla framtidsdystopi, 1984, där övervakning, kontroll och till och med tankebrott genomsyrar samhället.

De senaste två åren har länder över hela Europa gått från att se regeringens uppgift som att tillhandahålla säkerhet så att landets medborgare kan nyttja sina rättigheter till att begränsa rättigheterna för att tillhandahålla säkerhet, skriver man i rapporten.

Bit för bit monterar man ner skyddet av de mänskliga rättigheterna som så noggrant byggdes upp efter andra världskriget, varnar Amnesty international.

I rapporten pekar Amnesty på hur undantagslagarna i Frankrike bland annat användes till att sätta miljöaktivister i husarrest inför klimatoppmötet i Paris och hur hundratals personer har fällts i domstol för att ha ursäktat terrorism.

I Spanien tar rapporten upp hur två dockteaterskådespelare gripits och åtalats för att ha glorifierat terrorism efter att en av dockorna i pjäsen, höll i en slogan som ansågs hylla en väpnad grupp.

– Det är en svår utveckling, därför att säkerhetstänkandet är naturligtvis nödvändigt i en värld där det är många och reella hot. Men det får ju inte vara så att den här lagstiftningen tillslut urholkar det vi lyckats uppnå, säger Anne Ramberg.

Flera länder är nu att betrakta som övervakningsstater eftersom myndigheterna getts möjlighet att urskiljningslöst massövervaka sina medborgares datatrafik, hävdar Amnesty. Antiterrorlagar har gett polis och säkerhetstjänster befogenheter där rättsäkerheten satts ur spel, enligt rapporten. Inte sällan är det framför allt etniska, religiösa minoriteter och flyktingar som drabbas av det som Amnesty kallar ett oproportioneligt svar på terrorhotet.

– Effekten blir lätt att dom här åtgärderna blir inriktade mot grupper i samhället. Då måste man ställa sig frågan om det inte blir kontraproduktivt?

– Om man tar exemplet Frankrike så är det ju väldigt många personer som faktiskt blivit utsatta för rena övergrepp. Hos dem skapar man ju ingen lojalitet med samhället, det är ju det som är faran, säger Anne Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista