Miljardvinst för Nokia sämre än väntat

På torsdag förmiddag kom telekomjätten Nokias halvårsrapport. Företaget ökade sin vinst under andra kvartalet men inte alls i samma grad som Ericsson. Nokiaaktien hade vid lunchtid sjunkit med sju kronor på Stockholmsbörsen.

Nu står det klart att även Nokia fortsätter att göra miljardvinster. Det här halvåret trillade 10,5 miljarder kronor in till bolaget. Men det är ändå lite sämre än väntat.

Motorola tar upp kampen
Nokia är ohotad etta på mobiltelefoner i världen, med en marknadsandel på 30 procent, även om tvåan amerikanska Motorola, som lämnade rapport häromdan, nu säger att bolaget ska utmana den finska mobiljätten om förstaplatsen.

Till skillnad från Ericsson lever Nokia nästan helt på försäljningen av sina mobiltelefoner. Det gör att Nokia är utsatta för svängningar i en mycket trendkänslig bransch.

I fjol hade bolaget problem med att de inte hade kameramobiler och vikbara telefoner. Därför fick priserna sänkas för att folk skulle köpa Nokialurar.

Men nu ser det ut som Nokia fortfarande har problem att hänga med i trenderna.

En miljard mobiler per år 2009
Nyligen kom en rapport om mobiltelefonins framtid. Ökningen av mobiltelefoner spås fortsätta kraftigt uppåt. År 2009 beräknas en miljard telefoner säljas per år och nära hälften av jordens befolkning ha tillgång till en mobil.

På torsdag eftermiddag håller Nokia presskonferens och då får vi höra hur Nokias vd Jorma Olila ser på framtiden och hotet från utmanaren Motorola.

Erik Palm
erik.palm@sr.se