Nya bekymmer efter Trumps intervju

2:55 min

Donald Trumps senaste uttalanden väcker förvirring, oro och kritik inför maktskiftet som sker på fredag.

I en intervju med brittiska The Times och tyska Bild sa Trump bland annat att han litar både på Rysslands president och Tysklands förbundskansler - men att det kanske inte varar så länge.

Nicholas Burns har arbetat i Vita Huset med säkerhetsfrågor under flera presidenter. Han är upprörd över Trumps uttalanden:

– Angela Merkel är vår starkaste allierade, Vladimir Putin är vår störste motståndare. Att likställa dem är en förolämpning mot Angela Merkel, sa Nicholas Burns till tevekanalen PBS igår. Burns har lång diplomatisk erfarenhet, han har bland annat varit USA:s Natoambassadör.

Osäkerheten om vad Donald Trump vill och tänker göra i utrikespolitiken är lika stor bland amerikanska som utländska bedömare. Han motsägelsefulla och oklara uttalanden tolkas varje dag.

En betydande del av det republikanska så kallade säkerhetspolitiska etablissemanget tog avstånd från Trump under valkampanjen och vet inte om de är välkomna med sina råd nu.

Beskeden från Trumps ministerkandidater vid utfrågningarna i senaten har inte gjort läget klarare.

Trump själv har twittrat att han inte vill att de ska tycka som han.

I intervjun med de båda tidningarna The Times i London och Bild i Tyskland sa Donald Trump att det inte spelar någon roll, varken för honom eller för USA om EU håller ihop. Det uttalandet väcker ny oro.

Heather Conley, säkerhetspolitisk expert på Center for Strategic and International Studies i Washington sa till PBS att hon tycker att slutsatsen är helt fel:

– Europeisk enighet och solidaritet är otroligt viktigt för USA, för handel och investeringar. Vi kan inte vilja att de ska splittras, de är alldeles för viktiga för vår nationella säkerhet, sa Conley.

Trumps idéer om att lätta på sanktioner mot Ryssland i utbyte mot kärnvapennedrustning avvisas av båda experterna och Conley sa att det bidrar till förvirringen att Trump nyligen ville att USA ska förstärka sin kärnvapenarsenal.

Trump upprepade sin tidigare kritik av Nato i intervjun med de båda tidningarna och han går på tvärs, helt eller delvis, med sina tillträdande försvars- och utrikesministrar.

Nicholas Burns, den före detta Natoambassadören, tycker att inledningen för Trumps administration är mycket skakig och att han hoppas att Trump ändrar uppfattningar:

– Vi har inte haft någon president under de senaste 70 åren som varit så öppet kritisk mot våra allierade, men han kritiserar inte vår motståndare Vladimir Putin. Det är mystiskt och ett mycket dåligt och oklokt sätt att börja på, sa Burns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista