Svältkatastrof hotar i Niger

FN varnar nu för att två och en halv miljoner människor hotas av svält i Niger i Västafrika. Så många som 150 000 barn riskerar att dö på grund av den dåliga skörden förra året.

– Mammorna till de här små barnen är desperata. De har inte råd att gå till sjukhus, till läkare eller sjuksköterskor, säger Johanne Sekkenes, chef för Läkare utan gränsers hjälpinsatser i Niger.

Det var förra året som stora gräshoppssvärmar drog fram över landsbygden i Niger och åt upp det mesta av den redan dåliga skörden för landets bönder.

Har inte råd med mat
Detta i kombination med svår torka det senaste året har lett till höga matpriser. Den fattiga befolkningen har inte råd att köpa mat. Mer än 60 procent lever i fattigdom.

Det drabbar framför allt barnen. Läkare utan gränser har behandlat över 12 000 barn under bara det första halvåret i år för grav undernäring. Detta kan jämföras med förra året, då man tog in 10 000 barn under hela året.

I en studie som organisationen gjorde i maj månad framkom att vart femte barn var akut undernärt i Niger. Fram till nästa skördeperiod, som infaller först i oktober, riskerar befolkningen också att drabbas av sjukdomar.

– Dessutom är det regnperiod här nu, som för med sig sjukdomar som diarré och malaria, säger Johanne Sekkenes.

Stort behov av hjälp
Svältkatastrofen har förvärrats av omvärldens långsamma reaktion på matbristen i landet. FAO, FN:s jordbruksorgan, har bett om 30 miljoner dollar för krisåtgärder i Niger. Men hittills har bara en tredjedel av denna summa kommit in.

Ett annat problem ör att FN satsat på utvecklingsstöd, inte på akut hjälp, menar Johanne Sekkenes.

Hon konstaterar att det fortfarande går att begränsa svältkatastrofen om omvärlden reagerar snabbt.

– Om fria matdistributioner kommer igång snabbt i de värst drabbade områdena och till de värst drabbade familjerna så kan en ännu större katastrof stävjas.

Shamiram Demir
shamiram.demir@sr.se