Många unga guatemalaner vill inte till USA

1:48 min

Ungefär två miljoner människor från Guatemala jobbar i USA och många drömmer om att ha råd att ta sig dit. Fattigdomen i Guatemala är utbredd.

Men 22-årige Mynor hör till dem som inte vill ta den farliga vägen upp genom Mexiko. Han bor i en bergsby där flera hundra har kommit tillbaka, utvisade från USA.

– Jag vet inte om jag skulle vilja åka till USA, svarar Mynor lite trevande.

Han står med hela fotbollslaget i byn San José Calderas uppe i bergen. Det är sol, söndag och byn håller blickarna mot veckans match mot en grannby i gula tröjor, medan jag uppskattar den fantastiska vyn.

– Sanningen är att jag har övervägt att åka, men det kostar mycket och är komplicerat, fortsätter 22-åringen.

Han har kompisar som försökt, men som inte lyckats ta sig fram. Tiotusentals kronor går förlorade. Det är dessutom farligt. Smugglarna utsätter familjerna för utpressning, hotar, slår och även dödar dem som ska smugglas.

Mynor har ett jobb inom jordbruket, så tills vidare får det vara bra, menar han. Och så har han blivit avskräckt från att försöka ta sig in i USA av att se flera hundra komma tillbaka hit – deporterade från USA.

Att migrera är ett alternativ för de flesta här. Två miljoner är i USA.

I Guatemala är undernäring vanligt. Brist på el, vatten och mat likaså. Långt mer än hälften av alla i Guatemala lever på stampad jord utan golv. Våldet driver iväg en del.

– Det är ändå inte värt försöket, säger Mynor avslutande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista