Fler unga i Polen stödjer PiS

6:32 min

I Polen anklagar oppositionen regeringen för att på allt mer odemokratisk väg försöka stärka sin makt. Men det nationalkonservativa PiS har också ett stort stöd bland polacker, även i de yngre generationerna.

Det blir allt lättare att vara öppen med sina partisympatier, konstaterar Bartłomiej Rogala, student vid det katolska universitetet i Lublin, 20 år gammal och vice ordförande i det lokala unga PiS-distriktet, det polska regeringspartiets ungdomsklubb.

– Vi växer hela tiden. För idag behöver man inte längre dölja eller skämmas för att man stödjer PiS, säger han.

Bartłomiej och hans 18-åriga kompis Szymon Osieleniec har just serverat kaffe inne i partilokalen, två trappor upp i samma hus som en restaurang och musikklubb. Den här föreningen för unga PiS-aktivister har 40 medlemmar och liknande lokalgrupper finns i hela Polen, centralt ledda av PiS huvudungdomsförbund i Warszawa. Bartłomiej har varit aktiv i sex år och sedan två år är han också medlem i moderpartiet.

Szymon gick med i ungdomsförbundet för ett år sedan. De har fått sin politiska uppfattning med modersmjölken, säger de. Bägge kommer från konservativa högerhem.

Ett av Szymons tidigaste barndomsminnen är från dagen då PiS grundare Lech Kaczyński blev vald till Polens president, hösten 2005. Själv var han sex år.

– Jag minns hur hela familjen satt framför tv:n och det var en enorm glädje som utbrast.

Szymon säger sig ha smittats av sin pappas politiska åsikter.

– Han är en man som aldrig har ändrat uppfattning om något, han är benhård i sin lojalitet med polsk kultur och sina kristna värderingar. Det är något jag verkligen respekterar honom för.

Szymon och Bartłomiej säger att PiS-anhängare under deras uppväxt alltid blivit hånade och förlöjligade i Polen. Men att något nu har hänt.

En stor del av de som röstade på PiS i valet 2015 var unga som önskade snabba förändringar i Polen. Bland polska studenter uppgav 23 procent att de röstat på Lag och Rättvisa medan bara 13 procent stödde den då sittande liberalkonservativa regeringen, som i dag är i opposition i Polen. En opposition som Szymon Osieleniec och Bartłomiej Rogala anser är desperat och saknar egna idéer för Polen.

– Det är därför ägnar de sig nu åt spektakel som att ockupera parlamentet, säger Bartłomiej. De vill inte acceptera det faktum att PiS nu gör upp med den senaste historien i Polen och ifrågasätter de gamla uppgörelserna med kommunisterna.

Faktum är att både den tidigare presidenten Lech Kaczyński och hans tvillingbror Jarosław Kaczyński som leder PiS idag själva deltog i dessa uppgörelser, men senare uppstod en spricka i den gamla polska oppositionen.

En av käpphästarna för partiet Lag och Rättvisa har alltid varit just kritik mot vad de så kallade rundabordssamtalen med kommunistledarna egentligen mynnade ut i under slutet av 1980-talet då Polen började sin omvandling till demokrati.

PiS menar att Polen än i dag är genomsyrat av korruption från den tiden. När de nu själva fått makten ser de som sitt uppdrag att städa ut och föra Polen på vad de anser är rätt väg.

Även de unga sympatisörerna är införstådda med den här historien, och tar upp den när de jag frågar dem om varför de engagerar sig just i PiS.

– Historien är som livets lärarinna, säger Bartłomiej Rogala och påpekar att det kaos som pågår i Sejmen, det polska parlamentet, men att det också är någonting Polen upplevt tidigare.

Den kända Liberum Veto-perioden under 1700-talet, då majoritetsbeslut ansågs fel eftersom alla adelsmännen i parlamentet betraktades som likvärdiga, och var och en därför ensam kunde blockera beslut genom att lägga sitt veto.

– Det är ju precis så som oppositionen här i Polen beter sig just nu! säger Bartłomiej Rogala.

För unga välutbildade polacker är utsikterna till ett kvalificerat jobb ofta små, trots att landets ekonomi går väldigt bra. Lönerna här är mycket låga jämfört med det övriga EU och många söker sig därför utomlands.

Men inte Bartłomiej Rogala och de andra unga PiS-aktiva här i Lublin. De sätter istället sitt hopp till Lag och Rättvisas ekonomiska program med fokus på inhemska företag och generösa bidrag till barnfamiljer som man hoppas ska öka konsumtionen och på så vis bidra till arbetsmarknaden.

– Det vi ser nu är att Polen börjar utvecklas. PiS har visat att oppositionens skrämselpropaganda inte biter. De vill att människor ska vara rädda för vår ordförande Kaczyński och säger att alla möjliga hemska saker ska hända när PiS kommer till makten. Men det är ju inte sant, säger Bartłomiej Rogala.

Jag frågar om han själv känner sig fri att kritisera Kaczyński om han var oenig med något i dennes linje.

– Jag har träffat honom flera gånger och jag känner inget behov av att kritisera honom... Min enda invändning är möjligen att hans förändringar för Polen går för långsamt, säger Bartłomiej Rogala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista