Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S)
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) Foto: Pontus Lundahl/TT, Christine Olsson/TT

Ministern upprörd över nya avslöjanden om Karolinska

2:10 min

Forskningsministern Helene Hellmark Knutsson ser allvarligt på uppgifterna som avslöjades i dag om den nya kontroversiella forskningen på Karolinska universitetssjukhuset, som Svenska Dagbladet avslöjat.

– Det är klart att det är bekymmersamt. Vi behöver nu jobba med att försöka återskapa förtroendet för den medicinska forskningen, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Svårt sjuka patienter, som tidigare fått benmärgstransplantationer, och som efteråt fått allvarliga komplikationer, har blivit behandlade med den här experimentella metoden.

De har fått celler från moderkakor, en metod som kräver tillstånd från både Inspektionen för Vård och Omsorg och Läkemedelsverket, tillstånd som enligt Svenska Dagbladet inte fanns. Däremot fanns ett generellt tillstånd från Etikprövningsnämnden.

Sjukhusledningen på Karolinska ser allvarligt på det som avslöjats, och nu uttalar sig alltså även forskningsministern Helene Hellmark Knutsson. Hon menar att det är beklagligt att det händer på Karolinska igen, speciellt efter Macchiarini-affären.

– Det är mycket allvarligt att det här har kunnat hända igen. Det är viktigt nu att Karolinska har vidtagit åtgärder för att utreda om det är forskningsfusk. Det är helt oacceptabelt, säger Helene Hellmark Knutsson.

En av de inblandade forskarna, professor Olle Ringdén, säger till Ekot att det hela handlar om falska anklagelser och att alla tillstånd som krävdes fanns. Samtidigt säger han att han dock inte kände till att det även behövdes tillstånd från Läkemedelsverket. Han anser att regelverket är för krångligt.

– Ja, alltså, det är ett svårt regelverk. Det är därför vi har haft kontakt med myndigheterna för att göra allt och riktigt. Vi har också haft en dialog med olika jurister i det här, säger han.

– En lag är ju ofta ganska diffust skriven. Det är för att den ska kunna tolkas på bästa sätt för de inblandade parterna. Då har vi tyckt att det i första hand handlar om patienterna. Man ska tolka lagen på bästa sätt för patienterna och inte för ledningen för Karolinska insitutet eller för Karolinska sjukhuset.

Vad har din forskning inneburit?

– Den har ju inneburit att vi på ett dramatiskt sätt kunnat rädda livet på väldigt många patienter som annars skulle ha dött, säger professor Olle Ringdén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista