Ensamma barn flyr Guatemala

6:07 min

Åtminstone 300 ensamma barn lämnar varje dag Guatemala för att ta sig till Mexiko eller USA, enligt en uppskattning från FN:s barnfond Unicef.

Många av barnen stoppas på vägen och blir deporterade tillbaka igen. Och under Obamas presidentperiod har också många skickats hem, men barnen försöker ofta på nytt.

– Situationen för barn i Guatemala är allmänt mycket dramatisk och sorglig, säger Justo Solórzano, Unicefs expert på skydd av barn i Guatemala city.

Han pekar på flera skäl till varför många hundra barn varje dag ger sig iväg härifrån och utsätter sig för den livsfarliga turen.

En grupp är barnen som vill återförenas med sin pappa och mamma, som kanske redan är i USA för att tjäna ihop pengar till familjen. Ungefär 2 miljoner guatemalaner uppskattas jobba lagligt eller illegalt i USA. Fattigdomen är utbredd här med miljontals undernärda, trots att Guatemala har stora naturresurser.

Andra barn hoppas helt enkelt kunna förbättra sina liv. Skola är inte för alla här, men barnen som migrerar har oftast gått i skolan, förklarar Unicef-chefen och tycker att det är extra sorgligt att Guatemala inte månar om dessa.

– Sedan ungefär fem år tillbaka finns en ny grupp barn – de som flyr undan våldet, säger Unicefs expert på skydd av barn. De brutala gatugängen Maras söker upp barn med föräldrar i USA för att utsätta dem för utpressning. Barnen blir slagna, hotade och till och med dödade. De flyr för sina liv och undan att bli slavar åt de råa gängen.

Unicefs uppskattning att 300 barn lämnar landet här dagligen baserar sig på antalet barn som kommer tillbaka deporterade. USA president Obama beslutade sommaren 2014 att de centralamerikanska barnmigranterna omgående skulle ut ur USA. Vad Donald Trump tänker göra återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista