Mindre skolklasser ger mer

Undervisning i mindre grupper gör att elever lär sig mer. Det är slutsatsen i en studie som Expertgruppen för Offentlig Ekonomi, ESO, presenterade på tisdagen.
Det senaste året har det i genomsnitt blivit fler lärare per elev i grundskolan i Sverige, men det är inte bara antalet lärare som har betydelse, säger forskaren Mikael Lindahl vid universitetet i Amsterdam som har gjort studien i samarbete med Alan Kreuger, professor i nationalekonomi i USA. Forskarna har studerat svenska skolklasser och jämfört med amerikansk forskning på området, och som drar slutsatsen att det är storleken på gruppen som har störst betydelse för vad eleverna verkligen lär sig. Bra också för svaga elever Även genomsnittliga elever med genomsnittlig bakgrund gynnas av mindre grupper, visar studien. Mikael Lindahl tror dock att systemet med stora grupper kan fungera på vissa klasser, men att det just får förödande effekter för svaga elever. Thomas Wängsöö är lärare i Svenska och SO-ämnen på Parkskolan i Älvsjö, och hans erfarenheter som lärare pekar åt samma håll. – Det är färre som man tappar, som kan smita undan i en mindre grupp, säger Wängsöö. I Parkskolan i Älvsjö utanför Stockholm började man för några år sedan minska klasserna, från runt trettio till tjugo elever i nian, bara för att lokalerna var så små så de fick inte plats fler. Då märkte man ganska snabbt att det var fler som klarade sig med full gymnasiebehörighet när de gick ut skolan. Därför skall hela rektorsområdet nu försöka införa mindre klasser under de tre åren i högstadiet. "Rörigt i större klasser" Cissi, Ulrika, Malin och Malin som går i sjuan på Johan Skytteskolan i samma rektorsområde i Älvsjö har lektioner där de är mellan tjugofyra och trettio elever nu, och på de lektioner när de är som flest kan det gå ganska rörigt till, berättar de. – Ingen lyssnar på läraren, den kan bara stå där och försöka få tyst på alla.
Jenny Nordberg, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".