EU-länder vill öppna flyktingläger i Libyen

1:37 min

EU-ländernas ambassadörer i Bryssel diskuterade i dag ett närmare samarbete med Libyen för att stoppa flyktingströmmarna över Medelhavet. Flera länder vill kopiera EU:s flyktingavtal med Turkiet.

– Europa står inför en ny flyktingkris och enda sättet att förhindra det är att teckna ett flyktingavtal med Libyen som liknar det som EU i dag har med Turkiet, sade Maltas premiärminister Joseph Muscat, som är ordförande i EU det här halvåret.

Turkiet får pengar av EU för att ta tillbaka flyktingar som tar sig därifrån till Grekland.

Malta har kallat till ett extra toppmöte om migration i början av februari i Maltas huvudstad Valetta. Och i dag har EU:s ambassadörer i Bryssel diskuterat olika förslag inför toppmötet.

Bland annat att EU ska hjälpa migranter som sitter fast i Libyen att återvända till sina hemländer. EU föreslår också att fartyg som deltar i EU:s militära insats i Medelhavet, Operation Sofia, ska börja patrullera inne på libyskt vatten för att stoppa flyktingbåtar. Problemet är att det förutsätter en inbjudan från Libyens regering eller ett FN-mandat, vilket saknas i dag.

Flera länder, framför allt Italien, Österrike och flera östeuropeiska länder, vill gå betydligt längre och upprätta läger inne i Libyen, där EU tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR ska sålla ut de migranter som har skyddsbehov och ge dem fri lejd till Europa.

– EU ska öppna en humanitär korridor så att de som behöver skydd ska kunna ta sig till Europa på ett säkert sätt, sade Maltas premiärminister Joseph Muscat.

Men flera länder, bland dem Sverige, är skeptiska till de här planerna eftersom Libyen saknar en stabil regering och det inte går att garantera migranternas säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista