Citattexter

Tjänsteman som gett felaktiga visum får sparken

1:46 min

Den tjänsteman på en svensk ambassad i Asien som anklagats för att ha utfärdat ett 80-tal felaktiga visum till afghanska medborgare får sparken. Samtidigt gör Migrationsverket en åtalsanmälan om tjänstefel.

– Man har bedömt att den här medarbetaren har grovt åsidosatt sina åligganden enligt anställningsavtalet, genom att utfärda ett stort antal falska viseringar, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket Region Stockholm.

Historien handlar om en tjänsteman på en svensk ambassad i Asien som utfärdat visum till afghanska medborgare på misstänkt felaktiga grunder. Med ett visum kan personerna vistas fritt inom Schengen-området.

Vissa av personerna har sökt asyl i Sverige, och när deras asylskäl utretts har det framgått att den här tjänstemannens agerande spelat en roll i professionell människosmuggling.

– Våran tillsynsenhet som har utrett det här ärendet har hittat 19 personer som har sökt asyl i Sverige. Och vissa av de personerna har uppgett i sin asylberättelse att resan till Sverige var arrangerad av människosmugglare, säger Magnus Rodin på Migrationsverket.

Bland annat har tjänstemannen ändrat kollegors avslag till bifall, och godkänt intyg och inbjudningar som varit så taffligt gjorda att de omedelbart borde ha gått att avfärda som förfalskningar, detta enligt Migrationsverkets utredning. Inbjudningarna har innehållit motsägelsefulla uppgifter och kommit från oseriösa avsändare.

Den här tjänstemannen på Migrationsverket - som tidigare nekat till anklagelserna - var alltså tjänstledig för att arbeta för Utrikesdepartementet i Asien. Ekot har tidigare berättat att trots att UD känt till att det funnits problem med visumhanteringen på ambassaden i över ett år så har de inte stoppat viseringarna eller utrett tjänstemannens agerande. Men även på UD betraktas händelsen som mycket allvarlig.

Och nu beslutar alltså personalansvarsnämnden på Migrationsverket att avskeda tjänstemannen med omedelbar verkan.

Vet ni varför tjänstemannen har agerat på det här sättet?

– Det blir i det här läget nu en fråga för åklagare i så fall att ta ställning till vad det kan finnas för motiv eller grunder, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket Region Stockholm.

Ekot har sökt tjänstemannens advokat utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista