Maktmissbruk kan bli tillåtet i Rumänien menar kritiker

2:02 min

Rumäniens nya regering anklagas nu för att försöka göra det svårare att utreda korruptionsbrott.

Föreslagna lagändringar innebär bland annat att det kommer bli betydligt svårare att åtala höga politiker och tjänstemän för maktmissbruk.

Med slagord som "korruption dödar" och "ned med maffiaregeringen" samlades uppemot 3 000 människor till en spontan demonstration i centrala Bukarest tidigare i veckan.

Och det var stora demonstrationer just mot den utbredda korruptionen som fick den tidigare regeringen, under ledning av socialdemokraten Victor Ponta, att avgå hösten 2015.

Efter nyvalet som hölls i december förra året är hans parti åter tillbaka vid makten och nu, menar kritiker, hotas de senaste årens effektiva antikorruptionsarbete som lett till åtal mot ministrar, parlamentsledamöter men också mot den tidigare premiärministern Ponta.

Bland annat föreslår man nu att ett av de brott som många högt uppsatta politiker åkt dit för, maktmissbruk, i praktiken ska avkriminaliseras om de ekonomiska skadorna inte överstiger drygt 400 000 svenska kronor.

Enligt förslaget ska också straffskalan för maktmissbruk ändras drastiskt: Från som mest sju års fängelse till max tre års fängelse.

Bland de som reagerat negativt på förslagen till lagändringar hör Det nationella antikorruptionsdirektoratet som utreder korruptionsbrott i Rumänien.

Direktoratet, förkortat DNA, har ofta angripits av makthavare som menar att åklagarna där driver politiskt motiverade processer.

Och den nuvarande ledaren för det regerande socialdemokratiska partiet, Liviu Dragnea, själv dömd för röstfusk och misstänkt för maktmissbruk, har sagt att valet i Rumänien nu står mellan politiker i handbojor eller bröd till folket.

Regeringen säger att de föreslagna lagändringarna, som också innehåller omfattande benådning av dömda personer, behövs bland annat för att lätta på trycket på landets överfulla fängelser.

Men den rumänske statsvetaren Cristian Parvulescu säger till Ekot att det inte råder någon tvekan om att politikerna vill ändra på rättssystemet för att skydda sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista