Forskare "gerilla-arkiverar" klimatdata när Trump tar över

2:04 min

Amerikanska forskare försöker spara undan offentliga data om miljö och klimat - fakta som de befarar kan förstöras eller manipuleras av Trumps stab.

Det hela började som en reaktion på vetenskapsfientliga utalanden från Donald Trump, säger Michael Halpern vid Union of Concerned Scientist.

– Många forskare i hela landet laddar ner data och sparar webbsidor för att säkra att fakta finns tillgängliga för allmänheten och för dem som kan ha nytta av det, säger Michael Halpern.

En del har byggt egen backup av offentliga data, somliga sparar data i Kanada.
Det har kallats gerilla-arkivering, ett slags Noaks Ark för miljö- och klimatdata. Till exempel data om koldioxidutsläpp, luftkvalitet och temperaturförändringar.


Om Donald Trump gör allvar av sina uttalanden om att NASA ska sluta med klimatforskning och att krympa resurserna till EPA, USA:s federala naturvårdsverk, finns det skäl för det säger Michael Halpern.

– Flera av dem som Trump utnämnt till att leda myndigheter med ansvar för miljö- och energi har varit väldigt fientliga till den verksamhet som har bedrivits.

– Forskare är oroliga att data som uppfattas som obekväma för regeringens politik antingen kan bli censurerade eller borttagna, säger Michael Halpern. 

Tidigt begärde Trumps team ut namnlistor från energidepartementet över vilka personer som arbetat med klimatfrågan och Parisavtalet, Departementet nekade att överlämna listorna.


Enligt James Fleming som är professor i vetenskapshistoria vid Colby College, har det hänt också vid tidigare maktskiften att data försvunnit, på grund av att personer byter plats och finansiering dras in. Men den här gången är klimatfrågan mer politiskt laddad:

– Det råder panik efter det oväntade valresultatet. Frågan är mer politiserad än tidigare.

Andra menar att forskarnas oro är överdriven och panikartad.

– Det är en fin gräns mellan paranoja och beredskap, vi tar inga risker utan ska ha ögonen på hur det går, säger Michael Halpern, en av de forskare som engagerat sig för att skydda klimatdata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista