Trump: Jag står bakom CIA till 1 000 procent

2:24 min

I dag har USA:s president Donald Trump haft möte med underrättelsetjänsten CIA. Donald Trump har ansträngda relationer med CIA och redan på sin första arbetsdag valde han att besöka underrättelseorganisationen för att förklara sitt stöd och sin uppskattning.

Men besöket resulterade i förnyad kritik. Den nyss avgångne CIA-chefen sa i ett argt uttalande att presidenten borde skämmas över sig själv.

Donald Trump inledde sitt första officiella besök som president med att uttala stöd för underrättelsemyndigheterna och CIA. Han stod vid den högtidliga vägg med stjärnor som symboliserar agenter som dött i tjänsten, en plats för respekt och allvar.

Donald Trumps kvartslånga tal övergick snart till andra ämnen. Hans egna valframgångar, hur smart han varit i valet av ny CIA-chef och ett angrepp på medierna för att ljuga om hur mycket folk som kommit till hans installation.

I en kommentar till talet sa den nyss avgångne CIA-chefen John Brennan att han var arg och ledsen över presidentens "föraktliga självförhärligande".

Donald Trump anklagade också medierna för att ha fått det att låta som att han låg i fejd med CIA. Donald Trumps misstro mot underrättelsetjänsten är inget medierna hittat på. Flera tweets visar vad han tyckt och på en presskonferens för en dryg vecka sedan liknade han underrättelsetjänstens agerande vid nazitysklands.

Publiksiffror är en så stor fråga för president Trump att den nye presschefen kallade till presskonferens, utan att svara på frågor, och anklagade medierna för att ljuga om hur många som närvarat vid installationen.

– Det här var den största folksamling som någonsin bevittnat en installation, punkt slut, påstod presschefen och avfärdade bilder som visar motsatsen.

Han varnade medierna att presidenten kommer att slå tillbaka.

--Det har varit mycket tal om att hålla Donald Trump ansvarig. Det går åt båda hållen. Ni kommer att få ta ansvar också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista