Trumps migrationspolitik kan drabba Guatemala hårt

1:45 min

Guatemala kan vänta sig många fler utvisningar av sina medborgare som arbetar illegalt i USA. Det säger USA:s ambassadör Todd Robinson i Guatemala.

Invandringen har varit en prioriterad fråga i Donald Trumps valkampanj och han kommer att vara under press att leva upp till sina ord, säger ambassadören:

– Den nya Trump-administrationen kommer att vara hårt pressad att utvisa fler illegala invandrare än Obama gjorde, tror Todd Robinson.

Ambassadören tog emot någon timme före presidentinstallationen i fredags och i entrén till ambassaden lyfte just en tjänsteman ner fotografierna på Barack Obama och Joe Biden.

Över två miljoner guatemalaner jobbar svart i USA och de skickar hem pengar som utgör 12 % av Guatemalas BNP.

Att flera hundra tusen av dem skulle bli utvisade oroar därför ledningen här.

– Jag tror att det kommer att bli svårt att genast i morgon dag öka antalet utvisningar, fortsätter USA:s ambassadör.

Han är djupt inblandad i utvecklingen av landet här med amerikanskt stöd för att minska korruptionen och förbättra ekonomin.

Många guatemalaner är mycket fattiga och drivs mer eller mindre härifrån, men Todd Robinson ser ändå tecken på framsteg.

– Häromdagen greps presidentens bror och son för korruption. Det hade inte hänt för fem år sedan, säger Todd Robinson. Förändningar kommer inte över en dag. Guatemala kan antingen välja Colombias väg och utvecklas eller Venezuelas, som inte leder framåt, anser ambassadören.

Han avslutar med att säga att invandringen till USA alltid varit ett kreativt tillskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista