Svenska fordonsindustrin vill komma in i USA

1:30 min

Det finns en oro inom den svenska fordonsindustrin för att USA:s nye president Donald Trump kommer att införa strafftullar på import för att skapa jobb i USA. Svenska bolag reser dit nu för att etablera kontakter för att starta tillverkning i USA.

– Det handlar om att skapa kontakter både med kunden, Volvo, och de andra som finns där. Det finns ju flera biltillverkare just i South Carolina och Georgia. Men även hitta samarbeten med leverantörer just för att kunna fortsätta leverera både i Sverige och i USA, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, som åker med en delegation leverantörer till USA.

Resan till USA är planerad sedan länge, men plötsligt har frågan om lokal etablering i USA blivit brännande het. Oron inom fordonsindustrin beror mycket på att den är så global och kopplad till stora handelsavtal som Trump vill säga upp - och vad strafftullar kan leda till och hur till exempel Kina då skulle reagera.

Samtidigt finns redan en utveckling mot lokal produktion, säger Fredrik Sidahl.

– Det är nog inte så dumt att vara nära slutmontören. Vi brukar prata om närproducerat. Det är viktigt att vara på plats eftersom material tillverkas med mer automation, automatiska fabriker kan man säga. Och då betyder transporterna mer i det totala priser. Och då ska man ligga nära.

– Det betyder att Europas avsättning av produkter, det tillverkas allt från den lilla komponenten till färdiga fordon. I USA göra man samma sak och i Kina också på sikt. Så jag tror inte det kommer att påverka leverantörsindustrin på det viset i Sverige om man inför strafftullar, säger Fredrik Sidahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista