Sprickan växer mellan Trump och medier i USA

3:37 min

USA:s nye president Donald Trump är nu i fullt krig med de amerikanska medierna. Flera viktiga nyhetsorganisationer och journalister anklagar presidenten för att ljuga.

Två dagar efter att Donald Trump svurits in som USA:s 45:e president är stämningen ansträngd mellan amerikanska medier och den nyvalda presidenten.

När Donald Trump i går besökte underrättelseorganisationen CIA talade han om att det var medierna som konstruerat uppgifterna om att han skulle vara i konflikt med underrättelseorganisationen.

Samtidigt finns en diskussion om hur många som kom och lyssnade på Donald Trumps installation. Där påstår Donald Trump att det var många fler än vad medierna har sagt och visat att det var.

– Det intressanta är att många medier slår tillbaka idag. Programledaren Chris Wallace på Fox News, en nyhetstv-kanal som är vänligt inställd till Donald Trump, anklagade i dag presidenten för att ljuga. Att presidenten sagt flera saker som helt enkelt inte är sanna, rapporterar Inger Arenander, Washington-korrespondent. 

Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway var idag med i NBC:s söndagsshow Meet the Press, där hon kallade anklagelserna mot Vita Husets pressavdelning för överdramatiska.

– Det är en väldigt dålig början får man säga för Donald Trump, och allvarligt att flera organisationer påpekar att det presidenten och hans talesperson säger inte stämmer. Presidentens talesperson Kellyanne Conway kallade detta för ”alternativa fakta”, och det inger ju många nyhetsjournalister och andra en stor oro för om det är såhär nyhets- och informationsförmedlingen ska gå till, säger Inger Arenander, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista