USA permanentar antiterroristlagar

I USA röstade representanthuset natten mot fredagen igenom ett permanentande av de omstridda antiterroristlagarna i The Patriot Act. Lagarna infördes efter attackerna den 11 september 2001 och ger polisen omfattande möjligheter att övervaka misstänkta terrorister.

– Vi har blivit ett land som tillåter hemlig övervakning och hemliga undersökningar av biblioteks- och läkarjournaler. Det låter inte som mitt Amerika, sade demokraten Tammy Baldwin när representanthuset på torsdagen under nio timmar debatterade USA:s omstridda terrorlagar.

Med röstsiffrorna 257 mot 171 röstade USA:s representanthus för att permanenta lagstiftningen.

Den innefattar utökade möjligheter för myndigheterna att till exempel övervaka telekommunikation, få tillgång till läkarjournaler och genomföra hemliga husrannsakningar.

Det mest omdebatterade och kritiserade avsnittet är det som ger den federala polisen möjlighet att i hemlighet kontrollera vilka böcker en misstänkt person köpt eller lånat på biblioteket.

Kritikerna har hävdat att The Patriot Act strider mot konstitutionen och den innebär att det så kallade kriget mot terrorismen bedrivs med odemokratiska medel.

Men förespråkarna, som president Bush, framhäver ofta att lagstiftningen tvärtom behövs för att säkra den amerikanska friheten och att frånvaron av terrorattentat på amerikansk mark sedan 2001 visar att lagarna behövs.

Republikanska representanthusledamoten Candice Miller uttryckte säkert vad många av dem som stödjer lagstiftningen känner.

– Jag bryr mig om laglydiga amerikaners rättigheter, jag bryr mig inte om terroristernas.

Härnäst ska senaten rösta om terrorlagarna. Det förväntas bli ett godkännande.

Anders Holmberg, Washington
anders.holmberg@sr.se