Trumps pressekreterare höll sin första presskonferens i Vita Huset

1:52 min

Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer höll sin första riktiga pressträff i kväll.

Spicer håller fast vid att Trumps installation drog den största publiken någonsin, inräknat människor som följde installationen via tv och internet.

Han sa även att avsikten aldrig är att ljuga, men att Trump-administrationen och journalistkåren kan hela delade åsikter om vissa fakta.

Trumpadministrationen har anklagats för lögn när de påstod att publiken under Trumps installation på plats i Washington var den största hittills. Jämförande bilder tycktes i själva verket visa att publiken var betydligt större när Obama installerades första gången.

Spicer sa också USA:s president är öppen för att samarbeta med Ryssland för att bekämpa terrorrörelsen IS.

– Om det finns ett sätt att bekämpa Islamiska staten i Syrien, om det är tillsammans med Ryssland eller någon annan, och vi har gemensamma nationella intressen i det, visst, vi kommer att göra det.

Han meddelade också att Trump är beredd att stödja Egypten militärt – där IS bedriver ett krig mot myndigheterna på Sinaihalvön. Trump talade tidigare under dagen med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i telefon. 

Under presskonferensen sa Spicer också att USA kommer att "skydda" områden på internationellt vatten i Sydkinesiska sjön. Spänningarna har ökat i regionen, där Kina har stärkt sina anspråk genom att bygga ut mindre rev till artificiella öar.

Filippinerna, Brunei, Malaysia och Vietnam har egna territoriella krav i Sydkinesiska sjön, som har världens mest trafikerade handelsrutter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista