Brexit-utträde måste gå via parlamentet

2:30 min

Storbritanniens parlament måste få säga sitt om landets ansökan om att få lämna EU, fastlår Högsta domstolen i London.

Theresa May och hennes regering behöver dock inte få enskilda klartecken även från Skottland och Nordirland.

Ekot rapporterade direkt.

– Med rösterna 8-3 konstaterar domstolen att regeringen inte kan aktivera artikel 50 utan parlamentets godkännande, meddelar rättens ordförande, lord David Neuberger, i London.

Beskedet från Högsta domstolen gäller det överklagande som premiärminister Theresa May och hennes regering gjorde i höstas. Då hade en lägre instans, High Court, överraskande förklarat att regeringen måste ta vägen via parlamentet innan man lämnar in sin formella utträdesansökan ur EU, genom att aktivera Lissabonfördragets artikel 50.

May har ansett att det beslutet är ett så kallat "kungligt privilegium" (royal prerogative), att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen.

Dagens besked från Högsta domstolen var fullt förväntat, säger Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

– Så vitt jag vet finns det redan ett färdigt kortförfattat lagförslag från regeringen som ska läggas fram till parlamentet. Det är då den politiska striden börjar. Då kommer förmodligen olika grupper vilja göra ett antal tillägg till lagförslaget. Till exempel om vilken sorts Brexit det ska bli, säger Staffan Sonning.

HD:s beslut om det motsatta innebär att utträdesarbetet nu kan komma att försenas, då brexit-kritiska ledamöter väntas försöka få igenom diverse villkor och krav på hela processen. Ytterst få bedömare tror dock att någon skulle våga försöka stoppa hela utträdet.

- Även om Högsta domstolen beslutar att May inte kan strunta i parlamentet så kommer ledamöterna knappast att gå emot hur det brittiska folket röstat och blockera brexit, säger Agata Gostynska-Jakubowska på tankesmedjan CER till nyhetsbyrån AFP.

- Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen, sade i sin tur handelsminister Liam Fox direkt efter det tidigare domstolsutslaget i höstas.

En talesperson för premiärminister Theresa May säger att regeringen är "besviken" över dagens beslut men att man kommer att följa det. Högsta domstolens beslut ändrar inte på regeringen plan att artikel 50 i Lissabonfördraget ska utlösas i slutet av mars, säger man vidare.

Viktigt för regeringen var budet från Högsta domstolen om att de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland inte behöver tillfrågas om aktiverandet av artikel 50. Därmed slipper May för tillfället oroa sig för motståndet från det starkt brexit-kritiska Skottland.

– Högsta domstolen slog fast att regeringen inte måste konsultera de självstyrande administrationerna. Det gör vägen framåt mindre komplex än om de hade behövt göra det, säger Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista