Trump återstartar oljeledningsprojekt

1:01 min

I USA har president Donald Trump i dag utfärdat presidentdekret som återupplivar två stora oljeledningsprojekt som stoppats för att de varit så omstridda.

Den ena är den så kallade Keystone XL-ledningen som ska leda olja från Kanada till raffinaderier i delstaten Texas.

Den andra oljeledningen är den i North Dakota som pausades för ytterligare utredning av president Barack Obama, efter att tiotusentals miljöaktivister i månader protesterat på plats vid Standing Rock.

Nu ska båda projekten omförhandlas, sade presidenten.

Medan Obama lyfte fram klimatförändringarna som en global utmaning har Trump ofta ifrågasatt dem.

Den nye presidentens energipolitik "America First Energy Plan" - som publicerades på Vita husets hemsida strax efter maktskiftet - fokuserar på att nyttja "enorma obrukade inhemska energireserver" för att minska USA:s utlandsberoende.

Den omkring 190 mil långa Dakota-ledningen är nästan klar, men har stött på protester på flera platser. Oljeledningens ägare Energy Transfer Partners vill nu färdigställa de blott 330 meter som kvarstår så att skifferolja kan börja levereras från fyndigheterna i North Dakota till raffinaderier i Illinois.

Skifferolja utvinns med så kallad fracking, hydraulisk spräckning, som enligt otaliga rapporter kan medföra miljö- och hälsoproblem för arbetare och närboende.

Ledningens planerade sträckning under Missourifloden nära Standing Rock-reservatet har anklagats för att vanhelga heliga platser och äventyra en viktig vattentäkt.

I förra veckan tillstötte nya protester och upplopp på platsen.

Vid undertecknandet av dekreten i dag förordade president Trump också att inhemskt stål används i tillverkningen av olje- och gasledningar.

– Vi bygger ledningarna, då ska vi också bygga rören. Vi ska sätta många arbetare, många kvalificerade arbetare, i arbete, sade Trump enligt Washington Post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista