Snabb Brexitprocess väntar i parlamentet

1:41 min

Storbritanniens högsta domstol har i dag avgjort att det är det brittiska parlamentet som måste stifta en lag, innan ansökan om utträde ur EU kan lämnas in. Det är inget som premiärminister Theresa May kan göra själv.

Så nu väntar ett par månader av hård politisk debatt om hur ett utträde ska gå till. Den ansvarige ministern för utträdet, David Davies, säger att ett lagförslag ska vara klart inom ett par dagar.

– Vi kommer inom ett par dagar att lägga ett förslag till en lag som ger regeringen rätt att inleda utträdesprocessen ur EU, sade Brexit-ministern David Davies inför parlamentet i eftermiddag.

Han sade att det kommer att vara ett så enkelt lagförslag som möjligt, som kan antas så snabbt som möjligt.

Men det står redan klart, att det inte kommer att bli en snabb och enkel process i parlamentet. Flera partier har redan meddelat att de kommer att kräva tillägg i lagen som styr vilken sorts Brexit det ska bli.

Det skotska nationalistpartiet SNP sade idag att de har en lista på 50 tillägg som de vill få in i lagen. De kommer bland annat att kräva att Storbritannien ska vara kvar inom den inre marknaden även efter EU-utträdet. Skottland röstade med stor majoritet för att stanna kvar i EU.

Också det stora oppositionspartiet Labour kommer att kräva tillägg, liksom parlamentsledamöterna från Wales. Oppositionspartiet Liberaldemokraterna förklarade dessutom i dag att de kommer att kräva att lagen slår fast en ny folkomröstning, när förhandlingarna om utträdet mellan EU och Storbritannien är klara.

Regeringen ansåg att den kunde använda det som kallas det kungliga privilegiet och inte blanda in parlamentet. Det är en månghundraårig rätt som gav monarken att fatta beslut ibland annat frågor om fördrag med andra länder. Det privilegiet är numera överfört till regeringen.

Men Högsta domstolen fann att ett utträde får en rad effekter som kräver lagstiftning. Och då måste den lagstiftande församlingen, det vill säga parlamentet, få säga sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista