Kvinna med långt mörkt hår i rum med fönster
Advokat Mari Davtjan är expert på kvinnorätt. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio

Ryska parlamentet röstar kring våld i hemmet

Under 2015 registrerade polisen 50 750 fall av hustrumisshandel
1:31 min

I Ryssland har nu parlamentet, Duman, i stort sett enhälligt sagt ja till det kritiserade förslaget att sänka straffen för en del våld som sker i hemmen.

Företrädare för president Putins parti säger att lagändringarna, bland annat att våld som inte leder till att någon skadad behöver sjukhusvård, avkriminaliseras – görs för att skydda föräldrars rätt att uppfostra sina barn och för att minska att samhället lägger sig i familjeliv.

Rysk lag är konstruerad så att utöver "vanliga brott" som går till domstol med advokat, så finns också så kallade "administrativa brott". Dit räknas till exempel fortkörning, felparkering och ringa misshandel. De ärendena går alltså inte till domstol, utan straff döms ut direkt av en civil administration.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina i samband med att hon initierade förändringen av lagen om familjevåld.

Stockkonservativa Mizulina står också bakom den ökända gaypropagandalagen och har tidigare misslyckats att få misshandel i hemmet avkriminaliserat, men nu verkat inte finnas något motstånd i duman längre.

Kvinnorättsadvokaten Marie Davtsjan är säker på att lagen kommer bli verklighet och situationen för ryska kvinnor bli ännu värre än den redan är.

– I Ryssland finns ingen riktig lag mot misshandel i hemmet, så som ni föredömligt har i Sverige, säger Marie Davtsjan. Bara under 2015 registrerade polisen 50 750 fall av hustrumisshandel och först i juli förra året blev detta ett brott, som skulle tas i domstol.

Det var genom ett beslut i Högsta domstolen, som innebar avkriminalisering av lättare misshandel med undantag av misshandel inom familjen. Konservativa ledamöter i parlamentet protesterade redan då och hävdade att en pappa skulle straffas hårdare om han slog sitt barn, än en granne som slog samma barn i och med lagändringen.

– Jag förstår inte när vi har tusentals, som slås ihjäl i hemmet och statistiken visar att det är kvinnor som anmält sin man många gånger, men polisen hjälper inte, säger Marie. I 140 länder finns lagar mot detta och stöd för kvinnorna, som anmäler, men inte här i Ryssland.

I och med den nya lagen kommer en hustrumisshandlare, som "bara" slår sin fru gul och blå, utan att bryta några ben, som mest få böter eller 15 dagars fängelse. Böter som inte behöver bli högre än en fortkörningsbot i Moskva.

Synen på våld i familjen är konservativ och frågan diskuteras sällan. Den som drabbas skuldbeläggs istället för förövaren. Enligt en undersökning av ett statligt opinionsinstitut tyckte nära en femtedel av de tillfrågade att det är acceptabelt att bruka våld inomfamiljen i vissa situationer.

Mer om Ryssland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".