USA:s militär tar klimathotet på allvar

1:43 min

Donald Trump har tillsatt flera klimatförnekare i sin administration och själv sagt att klimatförändringar är en bluff.

Men militären ser klimatförändringar som en allvarlig risk och det kan komma att påverka USA:s politik, säger Francesco Femia som är rådgivare om klimatsäkerhet åt amerikansk militär.

– Militären följer det vetenskapen säger och betraktar klimatförändring som ett direkt och indirekt hot mot USA:s säkerhet, säger Francesco Femia som leder Center for Climate and Security.

I flera analyser som hans institut och andra gjort åt USA:s militär varnas för risker med torka, stormar och översvämningar i USA. Men också för att klimatförändringar kan vara en grogrund för internationella konflikter.

Till exempel stigande havsnivåer i Asiens folkrikaste områden med översvämningar, eller torka i Mellanöstern eller Nordafrika i båda fall med risk för matbrist, snabbt stigande matpriser och massflykt med det lidande och kriser det medför.

USA:s nye försvarsminister James Mattis har länge sett klimatförändringar som en säkerhetsrisk, både i USA och i strategiska områden i andra delar av världen.

Om en president och flera ministrar som inte tror på klimatförändringar kommer att lyssna till de argument som militären tagit till sig, återstår att se säger Francesco Femia.

– Hur mycket fokus som kommer att läggas på frågan från den nivån, och hur mycket självständighet och inflytande tunga ministrar kommer att ha är fortfarande osäkert, säger han.