Mexikos president fördömer Trumps murbygge

2:02 min

I Mexiko höll president Enrique Peña Nieto alldeles nyss ett tal där han fördömde och beklagade USA:s president Donald Trumps beslut att bygga en mur längs den mexikanska gränsen.

Trump skrev igår under en så kallad presidentorder om att inleda bygget av muren, som han hävdar att Mexiko ska tvingas betala för.

– Mexiko tror inte på murar, så vi kommer inte betala för någon mur, sa president Enrique Peña Nieto i ett videomeddelande som släpptes på sociala medier bara några timmar efter att USAs president Donald Trump skrivit under en så kallad presidentorder för att sätta igång murbygget - ett av Trumps viktigaste vallöften.

– Jag beklagar USA:s beslut att fortsätta bygga på en mur som sedan flera år separerar människor istället för att förena oss, sa Enrique Peña Nieto.

Det finns redan en barriär längs stora delar av USAs södra gräns, men Donald Trump har lovat att göra den längre och högre.

Samtidigt visar siffror att migrationen från Mexiko stadigt minskat sedan 2004. Fler migranter återvänder än de som anländer till USA.

Men fortfarande är de pengar som mexikanska migranter skickar hem en viktig inkomstkälla för Mexiko, och när Trump säger att Mexiko i slutändan ska tvingas betala för muren så syftar han troligen på tänkta avgifter på de pengaöverföringarna.

Kraven växer nu på att Enrique Peña Nieto ska ställa in sin planerade resa till Washington på tisdag.

Tanken är att han och Donald Trump ska påbörja omförhandlingarna av frihandelsavtalet Nafta, som Trump hotat att riva upp.

Såväl höger- som vänsteroppositionen i Mexiko anser att Peña Nieto borde ställa in besöket i protest mot gårdagens presidentorder, som förutom murbygget också inkluderar hårdare tag mot de papperslösa migranter som redan befinner sig i USA.

Peña Nieto gav inget besked om statsbesöket i sitt videomeddelande, men sa däremot att han beordrat alla mexikanska konsulat i USA att ge extra stöd åt papperslösa mexikaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista