Trumps tortyrutspel oroar FN-rapportör

2:01 min

USA:s president Donald Trump sa i en intervju igår att han tror att skendränkning fungerar som förhörsmetod och är beredd att tillåta den.

FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer är oroad över signalerna från USA och befarar att fler länder kan följa efter.

– Det skulle vara det sista världen behöver just nu. Om nu USA skulle återinföra tortyr som förhörsmetod kommer andra länder att följa efter och vi skulle ta ett steg från civilisation mot barbari, säger Nils Melzer.

Han är oroad över att inställningen till tortyr håller på att förändras, inte bara i USA utan även här i Europa. Där den eknomiska krisen, flyktingstömmarna och terrorhotet skapat en blandning av rädslor hos medborgarna som i sin tur luckrar upp attityden till tortyr.

– Det handlar både om att man inte ser tortyr som ett tillräckligt skäl för flykt och att man accepterar tortyr som förhörsmetod, säger Nils Melzer.

Han är i Sverige för att titta på hur Sverige och Röda korset arbetar med att ta emot tortyroffer, där han anser att Sverige är ett föredöme.

– Vi måste få fler människor att inse att tortyr är ett av dom värsta brotten som existerar och en av de mest destruktiva metoderna att förstöra en människa, säger Nils Melzer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista