Rättegången om tunnelbygget inledd

Rättegången mot Banverket och tre före detta chefer som står åtalade för brott mot vattenlagen i samband med tunnelbygget vid Hallandsåsen, inleddes på tisdagen i tingsrätten i Ängelholm.
Åklagaren Krister Waern hävdar att tunnelbygget vid upprepade tillfällen brutit mot den vattendom som bygget haft genom att släppa ut långt större mängder vatten än tillåtet, och Waern tillbakavisade Banverkets påstående att tunnelbygget inte behövde tillstånd enligt vattenlagen. Waern kräver tre miljoner kr i företagsbot. Medgav för stora vattenmängder Banverket medgav visserligen att de mängder vatten man lett bort från tunnlarna under delar av 1996 och 1997 var för stora, men, menade Banverkets advokat, det var inte bortledningen som förorsakade skador på åsen utan själva tunnelbygget, och tunnelbygget i sig är inget så kallat vattenföretag som kräver tillstånd i vattendomstolen och därigenom kan inte banverket och de tre åtalade före detta cheferna ställas till något ansvar, resonerade advokaten. – Man ska följa de villkor som en myndighet sätter upp. Gör man inte det så kan man drabbas av skadeståndsansvar och liknande. En annan sak är om man dessutom kan drabbas av straff, om det är ett brott och det är det senare som vi då ifrågasätter och det kommer ju nu domstolen att pröva hur det är med det, säger Banverkets generaldirektör Bo Bylund. – Jag hoppas att de boende på åsen väldigt tydligt känner att Banverket i fortsättningen inte kommer att överskrida några villkor. Miljöchef ifrågasätter resonemang Båstads miljöchef Bo Wendt var mycket kritisk till Banverkets resonemang under dagens rättegång: – Ja, jag tycker det här är motstridigt, att man då söker tillstånd för vattendom och man säger man ska följa den, och här hävdar man då sin oskuld med att det inte är bortledningen av vattnet som är orsaken utan det är tunnelbygget. Det kan inte jag och ingen vettig människa förstå, det resonemanget, säger Wendt. Under den fortsatta rättegången på onsdagen genomför rätten en så kallad syn på plats vid tunnelbygget utanför Båstad.
Roger Bengtsson, reporter, SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".