Brexit-förslag har lagts fram

1:06 min

I Storbritannien har regeringen i dag lagt fram ett lagförslag inför parlamentet, om att lämna in ansökan om utträde ur EU.

Lagförslaget är två meningar långt. Den viktigaste meningen är att "Premiärministern får meddela, enligt artikel 50 i Lissabonfördraget att landet avser att lämna EU".

Lagförslaget är en följd av att Högsta domstolen häromdagen avgjorde, att premiärminister Theresa May inte själv får lämna in ansökan om utträde ur EU. Det måste till en lag från parlamentet.

Nu vidtar en debatt i parlamentet, där olika partiet och grupper kommer att försöka få in tillägg i lagen. Enbart det skotska nationalistpartiet, SNP, har sagt att det har en lista på 50 tillägg.

Oppositionspartiet Liberaldemokraterna kommer att kräva ett tillägg som lagstiftar om en ny folkomröstning, när resultatet av förhandlingarna om utträdet är klara inom två år. Det kravet har också stöd av en del ledamöter från det stora oppositionspartiet Labour.

Parlamentsdebatten i underhuset ska börja på tisdag och vara avslutad drygt en vecka senare, enligt regeringen. Det har redan kritiserats av Labour för att vara en alltför kort tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista