Vänskapligt samtal mellan May och Trump

1:58 min

Den brittiska premiärministern Theresa May har i dag träffat USA:s nya president Donald Trump i Vita huset. Förutom ett framtida handelssamarbete diskuterades flera omdebatterade frågor, bland annat framtiden för Nato.

– Herr president, jag tror att du sa att du står bakom Nato till hundra procent, sa den brittiska premiärministern Theresa May och sneglade på Donald Trump när de höll gemensam presskonferens.

Det här var det första internationella toppbesöket till Vita huset under president Trump, men några svar från presidenten själv angående Nato, som han bland annat kritiserat för att vara föråldrat, kom däremot inte.

Theresa May sa också att man kommer fortsätta att utveckla Nato-samarbetet, bland annat genom att utveckla arbetet för att bekämpa cyberattacker.

När det gällde frågan om tortyr, som Donald Trump anser vara en rättfärdig och effektiv förhörsmetod, så sa presidenten att han litar på sin nya försvarsminister James Mattis. Försvarsminister Mattis har flera gånger sagt sig vara mot att använda tortyr.

Trump fick också frågor om sin syn och sitt förhållande till Ryssland. En nära medarbetare till presidenten sa tidigare i dag att de sanktioner som USA infört mot Ryssland kan komma att diskuteras under ett planerat telefonsamtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Donald Trump. Telefonsamtalet ska äga rum i morgon, lördag, och innan dess vill Trump inte ge några konkreta svar om USA:s framtida relationer till Ryssland.

Senare i år kommer USAs president att besöka Storbritannien efter att ha bjudits in av Theresa May.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista