GM misstänks för miljöförstöring

2:08 min

General Motors anklagas för att släppa ut sitt fabriksavfall i en flod nära staden Villa de Reyes, som utgör centrum Mexikos bilindustri.

Många multinationella bolag väljer att anlägga fabriker här - men invånarna klagar över låga löner, långa arbetsdagar och miljöförstöring.

– Ser du avloppsröret? De hade täckt över det med en jordvall, så vi märkte inget, förutom att det rann ner mindre vatten i floden än vad det brukar, trots att det regnade, säger Imelda Gutierrez.

Vi står i den lilla byn Laguna de San Vicente, i utkanten av Villa de Reyes - centrum för Mexikos bilindustri. General Motors fabriker ligger ett stenkast bort.

Imelda och resten av byborna misstänker att det amerikanska bilföretaget i hemlighet släppt ut sitt avfall i floden som rinner längsmed byn.

– De som använt vattnet för att göra tegel eller tvätta sig med har fått röda utslag, säger Imelda.

– Det var för två månader sen som vi upptäckte röret. Miljömyndigheten har varit här, och nu samlar vi bevis för att anmäla General Motors, säger Imelda, som berättar att många i byn är rädda för repressalier, eftersom de arbetar på GM eller hos någon av bilföretagets underleverantörer.

I Villa de Reyes finns förutom GM också tyska BMW. Även Ford påbörjade bygget av en fabrik här, men avbröt miljardinvesteringen när Donald Trump kom till makten och hotade bilföretagen med höga importtullar.

De mexikanska politikerna försöker å sin sida locka företagen med skattefrihet, gratis mark, och framför allt låga löner: Fabriksarbetarna här arbetar 12-timmarsskift men tjänar bara 2000 kronor i månaden.

Gustavo Puente är delstatsminister för ekonomisk utveckling. Han lovar att ta upp de misstänkta avfallsutsläppen med General Motors chef som besöker Mexiko om ett par veckor.

– Jag ska diskutera detta med GM så snart som möjligt, säger Gustavo Puente.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista